• La literatura, la pintura, la música... tenen moltíssimes regles, però no n'hi ha cap que sigui obligatòria
  • Enric Casasses. Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2020)

Actualitat

«La Revista de Catalunya constitueix un dels vehicles més adients per estudiar i homenatjar l'obra de la Mancomunitat de Catalunya»

Crònica de l'acte de presentació del número dedicat a la Mancomunitat (Glòria Santamaria):


Així ho va afirmar el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, a la presentació del monogràfic de la Revista de Catalunya "La Mancomunitat de Catalunya. Un primer pas", que va tenir lloc ahir al vespre a l'Ateneu Barcelonès. Esteve va estar acompanyat pel director de la Revista de Catalunya, Josep Maria Roig, i pel president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas. La presentació va anar a càrrec del periodista Vicenç Villatoro.
El volum, amb més de 300 pàgines i que s'inicia amb escrits dels quatre presidents de les diputacions catalanes, compta amb la participació de 24 investigadors, especialitzats en els temes que aborden l'obra de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925).
Així els escrits tracten dels diversos vessants de la Mancomunitat com ara la política d'infraestructures, creació d'institucions nacionals, gestió econòmica, l'evolució del catalanisme i, el paper dels intel•lectuals, entre altres. També hi ha articles en profunditat sobre les figures cabdals en el seu impuls: Enric Prat de Riba i Josep Puig i Cadafalch.
Durant l'acte, Salvador Esteve va agrair als responsables de la Revista de Catalunya l'estudi realitzat sobre la tasca de la Mancomunitat des de la perspectiva nacional del segle XXI, tot assegurant que «la Revista de Catalunya constitueix un dels vehicles més adients per estudiar i homenatjar l'obra de la Mancomunitat de Catalunya».
El president de la Diputació de Barcelona va recordar que les quatre diputacions catalanes han assumit l'impuls del programa del centenari de la Mancomunitat. «No tenim cap dubte que la millor manera d'homenatjar la nostra primera institució moderna d'autogovern és fent present en la nostra acció de govern els valors i els principis que van guiar Prat de la Riba i la seva gent en aquells anys crucials», va assenyalar Salvador Esteve.
El president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casasses, que també ha fet un article en aquest monogràfic, va destacar la projecció que va tenir la Mancomunitat cap al futur i va dir que «la Generalitat sense aquesta obra hauria estat molt minsa». Per a Casasses, «el valor de la Mancomunitat va ser el de crear i consolidar estructures d'Estat de modernització del país».
Entre els 24 especialistes que han participat en la publicació hi ha Assumpta Bailac, Albert Balcells, Jordi Casassas, Josep Murgades, Josep Maria Solé i Sabaté, Enric Ucelay Da Cal i el coordinador de la Diputació de Barcelona i coordinador dels actes del centenari de la Mancomunitat, Xavier Forcadell, que ha escrit l'article titulat "Com construir la nació catalana des del municipalisme".
El volum és un dels dos números extraordinaris anuals que edita la Revista de Catalunya per tractar temes monogràfics. Actualment, aquesta publicació, que enguany celebra el 90è aniversari, té una periodicitat trimestral i compte amb el suport del departament de Presidència de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i l'Obra Social de "la Caixa".

«La Revista de Catalunya constitueix un dels vehicles més adients per estudiar i homenatjar l'obra de la Mancomunitat de Catalunya»
Botiga

Comprar números anteriors

Si et falta algun dels números de la Revista de Catalunya, pots adquirir-los fàcilment. Indica'ns els números que t'interessen i te'ls farem arribar.
Subscriptors

Vull subscriure'm a la Revista de Catalunya

Preu subscripció anual:

65 € / any

Europa: 78 € / any

Resta del món: 120 $ / any

La nostra web RevistadeCatalunya.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per a personalitzar la navegació i millorar els seus serveis. Si continues navegant entenem que n'acceptes el seu ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.
Veure més informació | Tancar